14.03.2016
Блог Андрія Парубія: Перший добровольчий батальйон

 

14 березня 2014 року, зразу після того, як Верховна Рада України проголосувала за відродження Національної Гвардії України, сотні Самооборони Майдану змінили фанерні щити на зброю й вирушили зупиняти ворога на Дальні барикади Сходу.

Після мого представлення з трибуни Верховної Ради закону про відродження Національної Гвардії й ухвалення його парламентом, добровольці Самооборони Майдану отримали зброю й можливість офіційно вступати в бойові підрозділи.

Колись історики будуть детально розбирати цей феномен, як хлопці і дівчата приїхали на Майдан, об'єднались в Самооборону Майдану, і виступили проти каральної машини Януковича. Будуть вивчати, як вони перемогли Януковича, змусивши його втікати з країни, а потім коли орди Путіна вторглись на нашу землю, озброєно виступили проти окупантів, проти однієї з найбільш потужних армій світу.

З далекої відстані історії це буде легенда. Але це велика правда нашої боротьби. 14 березня бійці Самооборони прямо з Майдану вирушили отримувати зброю для захисту України.

Я добре пам'ятаю той сонячний ранок, коли сотні Самооборони зі своїми бойовими прапорами вишикувалися перед сценою. Вони не поїхали додому після закінчення Майдану, до своїх рідних і близьких. Вони знали – попереду нові барикади. Для нас Майдан не закінчився. Наш Майдан триває. Просто з барикад на Грушевського і Інститутській хлопці поїхали на барикади на Схід України.

Ворог той самий, що й на Майдані, що й 100 років тому. Коли перший український добровольчий корпус Січових Стрільців дав бій російським військам на горі Ключ.

Тому ми знаємо – зараз не маємо права програти. Ми знаємо ціну свободи. Знаємо разом з тими, котрі перші проклали шлях іншим. Перші дали приклад.

 

 

Вітаю батальйон Національної Гвардії ім. Кульчицького з річницею!

Вічна пам'ять загиблим героям.

Слава тим, хто і зараз на передовій, на дальніх барикадах.

Переможемо!

P.S. післязавтра, у середу 16 березня на Майдані Незалежності о 11:30 відбудуться урочисті заходи до другої річниці створення першого добровольчого батальйону Національної Гвардії ім. генерала Кульчицького.

Зустрічаємось на Майдані!

 

 

Андрій Парубій, Українська правда