12.05.2016
Блог Андрія Парубія: Декомунізація – це повернення втраченої України

 

Не втомлюся повторювати, що декомунізація українських міст – одне з надважливих питань сучасного українського державотворення.

Голосування за декомунізаційні закони у четвер – вже стає доброю традицією. Попередні законопроекти по декомунізації ми проголосували у Чистий четвер. Сьогодні трьома постановами ми перейменували: 14 – районів і 361 населений пункт, серед яких: 17 -міст і 344- сіл та селищ.

Радий, що у більшості випадків це узгоджена позиція органів місцевого самоврядування та Українського інституту національної пам'яті.

Верховна Рада України не може залишати напризволяще тимчасово окуповані Російською Федерацією українські міста в Криму і на Донбасі.

Відтак ми ухвалили ідеологічно важливе рішення позбавивши колоніальних назв населені пункти на зайнятій російськими окупантами території Донбасу та Криму.

Ми відновили історичну справедливість – повернули древні кримськотатарські назви населеним пунктам Криму. Це не просто назви запропоновані до відновлення Українським інститутом національної пам'яті, але й узгоджені з Меджлісом кримськотатарського народу.

Нагадаю, що 18 травня – День вшанування пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу.

Сьогоднішнє голосування – данина пам'яті всім жертвам репресій, зокрема кримським татарам, яких сталінський режим знищував у минулому і яких путінські окупанти знищують сьогодні.

Декомунізація – це повернення втраченої України та її історії.

 

 

Андрій Парубій,  Українська правда