15.09.2017
Відкриття Мартирологу Героїв України!

Під синім осіннім небом Україна знову вшановувала пам’ять своїх полеглих Героїв.
Мартиролог загиблих у боях за незалежність і територіальну цілісність України на східних теренах розміщено під склепінням Московської брами ХVІІІ століття, яка свого часу була південним в’їздом до Печерської фортеці. Через неї проходила Стара Наводницька дорога, що вела на Москву. Саме звідти в ХХІ столітті прийшла до України війна, яка день за днем забирає життя наших співгромадян. На даний час Мартиролог містить 3159 прізвищ та 3044 портретів загиблих військовослужбовців з усіх силових відомств України, волонтерів та громадських активістів, життя яких забрала підступна війна. Візуальний ряд мультимедійного проекту та його музичний супровід підготували на замовлення музею художник Олександр Дірдовський та композитор Валентин Сильвестров.
На презентацію нового музейного мультимедійного проекту зібралися воїни АТО, матері, дружини, рідні полеглих на Сході країни, волонтери, урядовці, музейники, представники наукових кіл та громадськості. День видався особливим, пам’ятним, зворушливим і незабутнім.
«Ти входиш сюди, як до церкви. Цей Мартиролог – перелік мучеників і святих. Це ті, кого ми повинні пам’ятати й оплакувати. У пам’ять про цих людей ми повинні перемогти», – саме такі слова сказав Міністр культури України Євген Нищук, перебуваючи під враженням від побаченого.
Серед гостей заходу були Герой України Ігор Гордійчук та Народний Герой України Петро Потєхін. Вони розповіли про своїх вихованців – ліцеїстів Київського військового ліцею ім. Івана Богуна, які втратили у війні на Сході України батьків, про їхні дитячі долі, покалічені війною. Також він зазначив про високу самосвідомість, цілеспрямованість та відданість Україні своїх юних вихованців.
Одними з перших віддали шану полеглим бійці батальйону оперативного призначення (резервний батальйон) імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького. Вони разом із командиром Віктором Толочком передали до Музею легковий автомобіль пікап («Крокодил»), відомий як перше волонтерське авто для фронту, та особисті речі нацгвардійців – учасників боїв на Сході України. До дійства долучилися члени екіпажу легендарного автомобіля та відома волонтерка Діана Макарова, завдяки якій ця подія стала можливою.
Музейну презентацію фіксували камери шести телеканалів. Серед них наші постійні партнери – військові журналісти каналу 1+1. Вони продовжують збирати артефакти війни і сьогоднішній день не став виключенням. Наталка Нагорна передала до фондозбірні вказівник із символічною назвою «вулиця Миру», привезений із Пісок у 2014 р. Вона зазначила, що артефакт так само побитий й простріляний, як наш нинішній мир, але головним завданням є Мир, який настане лише після Перемоги.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Захід відвідав Голова Виконкому Самооборони Майдану Роман Орищенко

 

 

 

"Саме бійці батальйону Кульчицького першими добровольцями ще з Майдану рушили в АТО та визволяли українські міста. Перші хто зупинили і відкинули ворога. Й зараз вони знаходяться на передових позиціях. Слава Україні! Героям Слава!" - зазначив Роман Орищенко.

 

 

За матеріалами Національний музей історії України у Другій світовій війні