06.10.2017
Відбулося відкриття меморіальної дошки пам`яті Ендрю

6 жовтня 2017 року у Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки пам`яті Галущенко Андрія Вікторовича, колишнього випускника КВЛ, який загинув 2 вересня 2015 року, виконуючи бойове завдання на сході України.

У 1992 році Андрій Галущенко з відзнакою закінчив Київський військовий ліцей. З 1994 по 2010 рік працював викладачем інформатики в КВЛ. Взимку 2013-2014 років приймав активну участь у Революції гідності, будучи заступником сотника 3-ї сотні Самооборони Майдану.

З квітня 2014 року став одним із перших організаторів 1-го резервного батальйону оперативного призначення Національної гвардії України. З 2015 року займався волонтерською діяльністю та аеророзвідкою.

З його допомогою на початку 2015 року з міста Дебальцеве Донецької області було евакуйовано близько 700 людей, також евакуйовані діти з дитячого будинку міста Артемівськ (нині – Бахмут) Донецької області.

Був головним позаштатним працівником оперативного підрозділу Служби безпеки України, керівником зведеної мобільної групи із протидії контрабанді на сході України, проходив службу в батальйоні оперативного призначення Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького.

Загинув Андрій Вікторович 2 вересня 2015 року під час бойового зіткнення з сепаратистами. Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно), відзнакою «Народний Герой України» (посмертно).

На урочистому відкритті меморіальної дошки, де були присутні матір Андрія Зоя Андріївна, його брат Олександр та донька Настя, начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна Герой України генерал-майор І.В.Гордійчуку висловив слова шани незламному та непереборному сину українського народу. На жаль, кількість меморіальних дошок на стіні Київського військового ліцею збільшилась ще на одну. Про говорили і наступні виступаючі: директор ВГО «Всеукраїнська асоціація Кадетська співдружність», випускник Київського Суворівського військового училища 1982 року Смушков Є.І., в також представник батальйону оперативного призначення імені Героя України генерал-майор Сергія Кульчицького. У Київському військовому ліцеї вшановують пам’ять героїв, які віддали своє життя за незалежність України. На честь загиблих випускників ліцею започаткована Алея пам’яті.

"Андрій Галущенко( позивний Ендрю) загинув 2 вересня 2015 року.заступник сотника Самооборони Майдану, боєць батальйону Кульчицького. Брат, товариш, патріот і прекрасна Людина. Пройшли разом Майдан, разом створювали батальйон. Втрьох здійснили шалену розвідку в Донецьк , зустрілись з підпіллям. Під час ротації на Карачуні по проханню комбрига 95 ки, а тепер командуючого аеромобільними військами Героя України Забродського залишився.Очі Карачуна його називали. Організував аеромобільна розвідку. Чекав його в Києві в вересні, домовлене була зустріч. Не судилось... На відкритті меморіальної дошки в ліцеї їм. Богуна." - а словами Андрія Антонищака - сотника 9-ої сотні Самооборони Майдану, координатора 1-го батальйону оперативного призначення Національної гвардії України, Народного депутата, який був присутній на відкритті меморіальної дошки пам`яті.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

За матеріалами  КИЇВСЬКОМУ ВІЙСЬКОВОМУ ЛІЦЕЇ ІМЕНІ ІВАНА БОГУНА