09.12.2018
В Києві вперше дали старт офіційному чемпіонату України з рукопашу-гопаку

 

Вперше дали старт офіційному чемпіонату України з рукопашу-гопаку, що проходить у Києві за підтримки Мінмолодьспорту. Це дуже символічно, адже ще кілька років тому режим Януковича та проросійські посіпаки у нашій владі - робили все можливе, щоб в Україні НЕ розвивалася українська культура й мова. Щоб ми не знали нашої правдивої історії, та взагалі не звертали уваги на національні види спорту, засновані на історичних традиціях українського народу. 

Але тепер маємо зовсім інший - український порядок денний. Разом з побратимами  з Майдану, побратимом з «Народному фронту», першим заступником голови профільного Комітету ВРУ, самооборонівцем Миколою Величковичем  пройшли непростий шлях, подолали багато перешкод, але все ж таки домоглися ухвалення Закону про визнання національних видів спорту в Україні. І вони не були самотніми в цій справі, Міністерство відчувало сильну підтримку голови Комітету Артура Палатного, величезну роль в успішному голосуванні за цей закон відіграв спікер ВРУ, керівник Самооборони майдану Андрій Парубій та його апарат.

 

Цього чемпіонату не відбулося б без дітей та молоді, які масово займаються рукопашем-гопаком, без тренерів,  що вони вкладають своє серце й душу в підготовку та фізичний розвиток майбутнього України. Також приємно відзначити подяками Міністерства тих людей, які щиро вболівають за рукопаш-гопак: Ігорю Кукурудзяку, Миколі Гумену, Дмитру Ткачуку, самооборонівця Михайлу Ноняку. То ж вітаю всіх з тим, що сьогодні це - офіційний вид спорту, визнаний в Україні, який розвивається Федерацією рукопашу-гопаку за підтримки держави й Міністерства молоді та спорту.

Голова Івано-Франківської федерації рукопашу-гопаку, сотник Михайло Ноняк, зазначив " Друзі, сьогодні в Києві відбувається перший чемпіонат України з рукопашу гопак.
Це набагато більше як спортивна подія. Як сказав на урочистій церемонії відкриття Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов: «Довший час в Україні проводилась політика, спрямована на те, щоб зробити з нас манкуртів, які не пам’ятають своєї історії, своїх традицій, свого коріння».
Та ми не піддались. Ми завжди пам’ятали і шанували те, що нас єднає, те що нас робить єдиними, а значить – сильними.
У вітальному слові Народний депутат Верховної Ради України та самооборонівець Микола Величкович розповів про ті зусилля, яких довелось докласти, щоб сьогодні ми мали нагоду бути присутніми на першому чемпіонаті з цього давнього українського бойового мистецтва.
Коли в 2000 році я брав участь у перших змаганнях з цього тоді ще не визнаного виду спорту, які проводилися у Львові, ми мріяли, що колись це таки станеться і рукопаш гопак стане офіційним видом спорту. І це сталося! Сьогодні хоч уже і не ми, ті, хто першими намагались відродити його, зійдемося у чесному двобої, але цей факт не може не тішити.
Юні спортсмени з усієї країни з’їхались сьогодні до столиці, щоб спробувати свої сили. І, як сказав радник міністра Патронатної служби МВС Михайло Апостол: «Сьогодні переможених не буде».
Переможе кожен, переможе Україна".

 

 

 

 

 

 

 


За матеріалами Життя Прикарпаття