12.02.2014
Парубій підписав наказ «Про основні засади організації «Самооборони Майдану»

11.02.2014 керівник Самооборони Майдану Андрій Парубій підписав Наказ №1 «Про основні засади організації «Самооборони Майдану»

«Самооборона Майдану» є всеукраїнським понадпартійним громадським рухом, який ставить перед собою такі завдання:
1. Зберегти суверенітет та єдність України.
2. Відстояти європейський вибір України.
3. Захистити права і свободи громадян.
4. Чинити спротив діючому злочинному режимові до повного його усунення.


«Самооборони Майдану» є добровільним громадським формуванням, що діє на основі самоорганізації, громадянської солідарності та координації діяльності структур різного рівня. «Самооборони Майдану» координує свої дії виключно з Штабом національного спротиву на центральному рівні.


Головні функції «Самооборони Майдану»:
1. Активна протидія намаганням режиму встановити в Україні повноцінну диктатуру
2. Захист громадянських прав українців, а саме права на чесні вибори та мирний протест.
3. Протидія імперським впливам Кремля.
4. Боротьба з проявами корупції та свавілля чиновників.
5. Очищення влади від кримінальних та антиукраїнських елементів.
6. Підтримання громадського порядку та територіях, вільних від режиму, а також розширення таких територій.
7. Підтримка та захист нових ефективних практик громадського урядування на територіях, вільних від режиму.

Дотримання основних положень «Самооборони Майдану» є обов’язковим для всіх учасників. Умисне їх порушення карається виключенням з «Самооборони Майдану».

Структура ”Самооборони Майдану ”

Базовою структурною одиницею «Самооборони Майдану» є сотня, що налічує від 70 до150 осіб. Сотні можуть створюватись за територіальним та за екстериторіальним (профільним) принципом. Головна структурна одиниця сотні — десяток (рій) 8-12 осіб, які в свою чергу можуть об'єднуватись у чоту (3-4 рої).
Обласний штаб «Самооборони Майдану» координує діяльність сотень на рівні області та є зв'язковою ланкою між сотнями, районом та Центральним Штабом.
Районний Штаб «Самооборони Майдану» створюється з метою координації сотень, які знаходяться в межах району при умові існування 3-х і більше сотень, і підпорядковується Обласному штабу.
Центральний Штаб «Самооборони Майдану» - планує та координує всеукраїнську діяльність районних та обласних штабів «Самооборони Майдану». До Центрального Штабу входять Керівник «Самооборони Майдану», його заступники по напрямках, Виконавчий комітет.

До повноважень Керівника «Самооборони Майдану» належать - управління загальнонаціональною структурою «Самооборони Майдану», визначення стратегічних напрямків розвитку організації, призначення керівників обласних штабів, реєстрація сотень, зупинка діяльності структур, що порушують Основні засади.

Прикінцеві положення
1. Повноваження та функції штабів будуть визначені окремим Положенням. До моменту остаточного оформлення структури Центральним штабом призначаються координтори на місцях.
2. Структури «Самооборони Майдану» діють лише в системі вертикального підпорядкування вищестоящих органів «Самооборони Майдану».
3. Усім самоорганізованим структурам «Самооборони Майдану», які створені на місцях в термін 1 місяць зголоситись до виконкому Центрального штабу за тел: 0688681277 та електронною адресою: [email protected]. Усім самоорганізованим підрозділам «Самооборони Майдану», які не зареєструвались у визначений спосіб та (або) не підтримують вказані у даному документі положення, подбати про іншу назву.