06.03.2016
Самооборонівці відвідали чемпіонат українського бойового мистецтва - рукопаш гопак на Прикарпатті

 

5 березня відбувся Відкритий чемпіонат Верховинської ДЮСШ з рукопашу гопак на Прикарпатті у гірській місцевості Верховина, де одними з почесних гостей змагань були самооборонівці: Голова Івано-Франківської федерації рукопашу гопак, заступник Голови Державної служби України з безпеки на транспорті Михайло Ноняк та народний депутат України, президент Всеукраїнської федерації українського рукопашу гопака, історик і дослідник, Микола Величкович.

У відкритому чемпіонаті взяли участь понад 100 спортсменів представники різних міст та областей України. Виступи відбувались у різних категоріях, де і було визначено переможців. Вагомі результати показали спортсмени з Верховини, Ворохти, Яремча, Микуличина, Стрия, Ковеля, Івано-Франківська та Львова.

 

 

Кожного року збільшується кількість вихованців рукопашу гопак. Сьогодні  головними центрами, де розвивається цей вид спорту, є Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Кіровоградська, Волинська області. Рукопаш гопак входить до групи змішаних єдиноборств, створений  на суто українських традиціях, історії і має  національну атрибутику. Змагальна форма одягу,   виключно українська. І хлопці, і дівчата проводять поєдинки у шароварах, підперезаних широким поясом, вільного крою сорочці чи футболці. Техніка рукопашу гопак базується на ударних та больових прийомах. Поєдинки проходитимуть на майданчику 10×10 метрів , протягом двох раун­дів тривалістю по 2 хв. судді нараховують бали за кожен вдало виконаний прийом. Спортсмени до18 років змагатимуться у категорії «легкий контакт», сильні акцентовані удари у змаганнях молоді заборонені. А ось дорослі можуть показати себе у повній спортивній силі, намагаючись записати до свого активу дострокову перемогу – нокаутом.

 

 

 

 

 

"Рукопаш гопак це чи не єдиний виключно український вид спорту. Його корені сягають тих історичних глибин, коли українська держава була могутньою, а світом ходили легенди про її героїв, які володіли надзвичайною силою", – наголосив у своєму виступі Михайло Ноняк.

 

 

Змагання завершились і залишили пособі надію про те, що у найближчому майбутньому з таких молодих людей сформується стержень, основа майбутньої української національної еліти. Треба зауважити, що сьогодні рукопаш гопак активно впроваджується в навчальний процес в кількох навчальних закладах — це Львівський державний університет фізичної культури, Львівський національний університет ім. Франка, Миколаївський національний університет. Тут гопак включений у заняття фізичного виховання студентів.

 

 

 І не випадково захоплення історичними свідченнями про український рукопаш, дослідження бойових мистецтв так зацікавили президента Всеукраїнської федерації українського рукопашу гопака Миколу Величковича ще на початку кар’єри. Згодом самооборонівець застосовував їх і під час викладання у Львівському державному інституті фізичної культури, Національному університеті «Київо-Могилянська Академія», і під час Революції Гідності, коли виконував функції заступника керівника Самооборони Майдану. Після буремних подій на Майдані Микола Романович обіймав посаду заступника Міністра внутрішніх справ України, був одним з ініціаторів спільних заходів щодо створення Національної гвардії України, повсякчас допомагав тим, хто прагнув досягти стабільності та долучитися до зміцнення українських силових структур.  

У своєму виступі самооборонівець наголосив : «Рукопаш гопак це спорт, який базується на українських бойових традиціях.  Цей вид спорту народився на початку 90-х минулого століття. Він  поєднанав сучасну спортивну науки і давні українські традиції. Сьогодні це національний вид єдиноборств поширений у більшості областей України».

 

За матеріалами west-info.if.ua