07.12.2017
Ні домашньому насильству!

 

 

Сьогодні 237 голосами прийняли в другому читанні та в цілому законопроект 5294 «Про запобігання та протидію домашньому насильству», керівником робочої групи над законопроектом був самооборонівець Микола Величкович. 

За словами депутата-самооборонівця, керівника робочої групи над законопроектом Миколи Величковича:

"Сьогодні 237 голосами прийняли в другому читанні та в цілому законопроект 5294 «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Пів року працювали в Комітеті над законопректом. 416 поправок, 178 сторінок порівняльних таблиць, завершилось успішним голосуванням."  

 

 

Цим законопроектом запроваджується поняття «тимчасового заборонного припису» та «обмежувального припису», які видаються відповідно підрозділами Національної поліції та судом, та передбачають зобов’язання залишити місце проживання постраждалої особи; заборону на вхід та перебування в місці її проживання, заборона в будь-який спосіб контактувати з нею.


Суд може розглядати питання про застосування обмежувального припису без постраждалої особи, якщо її участь у суді становить для неї загрозу подальшої дискримінації або насильства, а також без кривдника, якщо суд має підстави вважати, що кривдник обізнаний з наявністю провадження у суді. Тимчасовий заборонний та обмежувальний припис щодо зобов’язання покинути місця свого проживання не застосовується до неповнолітніх осіб. 


Вводиться нове поняття «дитини-кривдника». Передбачена можливість влаштування дитини-кривдника до родичів, у сім’ю патронатного вихователя або в установу для дітей з метою запобігання повторному вчиненню домашнього насильства та забезпечення виконання програми для кривдника.


Доручається навчальним закладам проводити інформаційно-просвітницькі заходи для учнів та студентів з питань запобігання та протидії домашньому насильству, у тому числі щодо дітей, приділяючи при цьому особливу увагу необхідності невідкладного інформування вчителів про випадки домашнього насильства, що стали їм відомі, повідомлення про такі випадки до цілодобових кол-центрів.

 

 

Центральний штаб ГО "Самооборона Майдану"