07.01.2019
З Різдвом Христовим та отриманням Томосу!

 

 

 

 

 

 

Сьогодні безперечно історичний день - день надання Томосу про Автокефалію Православної Церкви в Україні. Нещодавно я згадував весь наш шлях боротьби за Незалежність Української Православної Церкви. Ми почали поширювати гасла про те, що Православна Церква в Україні повинна бути незалежною від Москви ще на початку 90-х, ще лише здобуваючи, виборюючи державну незалежність. І завжди українці ставили гасла Незалежності Української Держави поруч із гаслами Незалежності Української Православної Церкви. У квітні 2016 року я став Головою Верховної Ради, одразу спільно з однодумцями ми почали обговорювати стратегію об'єднання Православ'я в Україні і здобуття Автокефалії для Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні. У червні 2016 року Верховна Рада України ухвалила Звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про Автокефалію. Там ми описали весь шлях і стратегію для досягнення цієї мети. Визнання незаконною анексію Київської Митрополії у 1686 року, скликання Об'єднавчого собору і врешті надання Томосу. Тоді скептики казали мені, що цей сценарій не реальний. 
У листопаді 2016 року я мав честь вперше зустрітися з Вселенським Патріархом Варфоломієм на Фанарі і обговорити з ним стратегію здобуття Автокефалії для Єдиної Помісної Української Православної Церкви. 

 Ми свідки того, що Помісна Автокефальна Православна Церква в Україні є! 
Щиро дякую Вселенському Патріарху за високу нагороду. Для мене велика честь, що Патріарх Варфоломій удостоїв мене церковної нагороди - хрестом святого Андрія Первозванного у цей великий день у святому місці. 
Христос народився! Славімо Його!

 

Андрій Парубій